A partir del 26 de juny s’ha de tornar a presentar el model 179

El passat dimecres 26 de maig es va publicar al BOE una norma que reintroduiex l'obligació de presentar el Model 179 i que entrarà en vigor el proper 26 de juny del 2021.

A mitjans del 2020, els tribunals van deixar sense efecte, per motius formals, l'obligació de presentar la “Declaració de la cessió d’ús d’habitatges amb finalitats turístiques” (model 179).

Qui ha de presentar el model 179?
Els professionals que actuen com a intermediaris en el lloguer d’immobles amb finalitats turístiques, és a dir, aquells que posen en contacte a l’arrendador amb els arrendataris i perceben una comissió o retribució econòmica per la contractació efectiva entre ambdues parts (administradors de finques, APIs, plataformes col·laboratives d’Internet, etc).

Quins lloguers s’hauran d’informar al model 179?
Aquells lloguers que compleixin els següents requisits:
  • Que suposin la cessió temporal de la totalitat o de part d’un habitatge que es trobi situat dins del territori espanyol i estigui moblat i equipat per a utilitzar-se de manera immediata.
  • I que no estiguin entre les excepcions que estableix la normativa. Per tant, no s’han de declarar, entre d’altres, aquells arrendaments temporals que es regeixen per una normativa específica (per exemple, els d’establiments hotelers, allotjaments rurals, albergs o càmpings), els habitatges gestionats per universitats pels seus alumnes i treballadors, o l’ús d’habitatges per a porters, guàrdies o altres assalariats.
En breu s’haurà de publicar l’Ordre Ministerial que aprovarà el model de declaració que caldrà utilitzar i establirà el termini de presentació.

Joresp
L'assessoria de Premià de Dalt
Grup Tax